200x200
Caritas Hungarica helyi csoportja
 
Rózsafüzér Társulat
 
Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége
 
Mária Légió helyi csoportja
 
PLÉBÁNIA HIVATAL
 
A pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia címere
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Pitvaros
 
Csanádalberti
 
Látogatóink
Indulás: 2009-07-08
 
Templomunk és plébániánk története idegen nyelveken
 
Gúta - az őshaza
 
Tallós
 
Negyed - Pozsonyvezekény
 
Hidaskürt - Felső- és Alsószeli
 
Képviselőtestület
 
Kitekintés
 
Zene
 
VENDÉGKÖNYV
 
Templom felújítás, bővítés és toronyépítés pro
 

Kondé Lajosról

- Elõször is szeretném, ha egy pár dolgot mesélnél magadról: a kiskorodról, családodról...

- Ketten vagyunk testvérek. Egy bátyám van. Szüleim átlag katolikus emberek. Ami a környezetemet meghatározta, hogy õk is -mint az egész falu- áttelepültek Csallóközbõl. Egy szín katolikus közösség volt. Az elsõ ténykedésük áttelepítés után, hogy egy katolikus templomot építettek, melyet õk is és késõbb mi is teljesen magunkénak éreztünk. Úgy mentünk a templomba, mint bármelyik házba. Ez nyilván meghatározta az embert. Aztán Kecskemétre kerültem egy véletlen folytán a piaristához. Érettségi után bejelentettem a szüleimnek, hogy elmegyek papnak.

- Hogyan született meg benned a hivatás?
- Nem is tudom. Ez egy lassú folyamat az emberben. Fontos szerepe volt annak, hogy mi szinte a plébánián nõttünk fel, láttuk, hogy milyen egy papnak az élete. Gimnazista koromban is sok pap ismerõsom volt. A csöndes munkák, benyomások, csöndes meghívások meghatározóak.

- Esetleg emlékszel valami iskolai csínytevésre?
- Hogyne! Nagyon élénk gyerek voltam. Egy ministráns csapatunk, bandánk volt, iskola után két pártot alakítottunk, mint a Pál utcai fiúkban. Kirándulgattunk. Késõbb a szemináriumban is jó csapatunk volt. Délutánonként teát fõztünk szamovárban, és jókat beszélgettünk.

- A katonaság meghatározó egy férfi életében. Neked milyen volt?
- Én csak anyámasszony katonája voltam. Még Kecskeméten, amikor a piaristákhoz jártam, akkor nyílt meg ott a mûvelõdési ház, ahová lehetett jelentkezni tornára. Én jelentkeztem. Ez késõbb gyógytorna néven futott, noha gyûrûtõl kezdve mindent csináltunk. A sorozás alkalmából én mondtam, hogy gyógytornára jártam, mire felmentettek egy évre. Következõ alkalommal már "A" kategóriát kaptam, mire fellebbeztem. Ismét bevittek vizsgálatra, ahol a katona orvos megkérdezte tõlem: "Kecskemétrõl jött? Hogy van a Halász tanár úr?" Majd megkérdezte azt is, hogy hová akarok továbbtanulni, mire mondtam, hogy szemináriumba. Ezután kiküldtek és közölték, hogy alkalmatlannak találtak, és föllebbezésnek helye nincs.

- Hogyan alakult további pályafutásod?
- Hát futottam. Szeminárium után Alsóvárosra kerültem, ahol hittant tanítottam, és nagyobb ministráns fiúkkal is foglalkoztam. Kirándultunk, fociztunk. Mise alatt felvettük a jó filmeket a TV-bõl és utána levetítettük. Én voltam az alsóvárosi mozi. 5 év után, amikor elkerültem 200 hittanos volt. Utána a Dómba kerültem, majd ide, a Szent Imre Kollégiumba.

-Neked mit jelent ez a kollégium?
- Nagyon sokat, mert ha nem jelentene, akkor nem csinálnám.

- Ha van szabadidõd, akkor mit szeretsz csinálni?
- Régen szerettem kirándulni, utazni, de már régen nem voltam sehol. Nem tudom, majd kitalálom a következõ riportra. Jó lenne németül is megtanulni.

- Az állatokat szereted?
- A kutyákat szeretem. Kiskorunkban volt lovunk is, és lovagoltam is akkor. Falusi gyerek voltam, volt mindenféle állatunk: nyulaink, galambjaink...

- Milyen terveid vannak?
- Szeretném befejezni a tetõteret, a katolikus kávéházat, de ez mint épület, kõ. Igazából a szellemi és lelki fontosabb. Szeretném, hogy az Egyetemi Lelkészség tényleg mûködjön és lelki gazdagodást adjon.


Csizmadia Erika
(1995. október)

 

Információk a szentségkiszolgáltatásról
 
Eseménynaptár
 
Hittanosoknak
 
Élő Víz - plébániai újság megtekinthető példányai
 
Msgr. Kondé Lajos atya, a szegedi Dóm esperes-plébánosa, pasztorális helynök, Pitvaros díszpolgára
 
Katona Pál c. esperes Plébániánk szülötte
 
Videók a Youtube -on
 
Katolikus sajtó oldalak
 
Fiataloknak
 
Fotógaléria
 
Pontos idő
 
Katolikus rádiók a világhálón
 
KÉP ARCHIVUM
 

Felhívjuk minden látogató figyelmét arra, hogy az oldalon található anyagok a pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia tulajdonát képezik, azok más médiumban (újság, napilap, havilap, internetes portál, rádió és televízió, illetve itt fel nem sorolt egyéb médiumok) való felhasználására csak a Plébánia írásbeli engedélyével van lehetőség, ellenkező esetben a hatályos Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint fogunk eljárni. 

 


ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!