200x200
Caritas Hungarica helyi csoportja
 
Rózsafüzér Társulat
 
Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége
 
Mária Légió helyi csoportja
 
PLÉBÁNIA HIVATAL
 
A pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia címere
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Pitvaros
 
Csanádalberti
 
Látogatóink
Indulás: 2009-07-08
 
Templomunk és plébániánk története idegen nyelveken
 
Gúta - az őshaza
 
Tallós
 
Negyed - Pozsonyvezekény
 
Hidaskürt - Felső- és Alsószeli
 
Képviselőtestület
 
Kitekintés
 
Zene
 
VENDÉGKÖNYV
 
Templom felújítás, bővítés és toronyépítés pro
 

Kondé Lajosról

- Elõször is szeretném, ha egy pár dolgot mesélnél magadról: a kiskorodról, családodról...

- Ketten vagyunk testvérek. Egy bátyám van. Szüleim átlag katolikus emberek. Ami a környezetemet meghatározta, hogy õk is -mint az egész falu- áttelepültek Csallóközbõl. Egy szín katolikus közösség volt. Az elsõ ténykedésük áttelepítés után, hogy egy katolikus templomot építettek, melyet õk is és késõbb mi is teljesen magunkénak éreztünk. Úgy mentünk a templomba, mint bármelyik házba. Ez nyilván meghatározta az embert. Aztán Kecskemétre kerültem egy véletlen folytán a piaristához. Érettségi után bejelentettem a szüleimnek, hogy elmegyek papnak.

- Hogyan született meg benned a hivatás?
- Nem is tudom. Ez egy lassú folyamat az emberben. Fontos szerepe volt annak, hogy mi szinte a plébánián nõttünk fel, láttuk, hogy milyen egy papnak az élete. Gimnazista koromban is sok pap ismerõsom volt. A csöndes munkák, benyomások, csöndes meghívások meghatározóak.

- Esetleg emlékszel valami iskolai csínytevésre?
- Hogyne! Nagyon élénk gyerek voltam. Egy ministráns csapatunk, bandánk volt, iskola után két pártot alakítottunk, mint a Pál utcai fiúkban. Kirándulgattunk. Késõbb a szemináriumban is jó csapatunk volt. Délutánonként teát fõztünk szamovárban, és jókat beszélgettünk.

- A katonaság meghatározó egy férfi életében. Neked milyen volt?
- Én csak anyámasszony katonája voltam. Még Kecskeméten, amikor a piaristákhoz jártam, akkor nyílt meg ott a mûvelõdési ház, ahová lehetett jelentkezni tornára. Én jelentkeztem. Ez késõbb gyógytorna néven futott, noha gyûrûtõl kezdve mindent csináltunk. A sorozás alkalmából én mondtam, hogy gyógytornára jártam, mire felmentettek egy évre. Következõ alkalommal már "A" kategóriát kaptam, mire fellebbeztem. Ismét bevittek vizsgálatra, ahol a katona orvos megkérdezte tõlem: "Kecskemétrõl jött? Hogy van a Halász tanár úr?" Majd megkérdezte azt is, hogy hová akarok továbbtanulni, mire mondtam, hogy szemináriumba. Ezután kiküldtek és közölték, hogy alkalmatlannak találtak, és föllebbezésnek helye nincs.

- Hogyan alakult további pályafutásod?
- Hát futottam. Szeminárium után Alsóvárosra kerültem, ahol hittant tanítottam, és nagyobb ministráns fiúkkal is foglalkoztam. Kirándultunk, fociztunk. Mise alatt felvettük a jó filmeket a TV-bõl és utána levetítettük. Én voltam az alsóvárosi mozi. 5 év után, amikor elkerültem 200 hittanos volt. Utána a Dómba kerültem, majd ide, a Szent Imre Kollégiumba.

-Neked mit jelent ez a kollégium?
- Nagyon sokat, mert ha nem jelentene, akkor nem csinálnám.

- Ha van szabadidõd, akkor mit szeretsz csinálni?
- Régen szerettem kirándulni, utazni, de már régen nem voltam sehol. Nem tudom, majd kitalálom a következõ riportra. Jó lenne németül is megtanulni.

- Az állatokat szereted?
- A kutyákat szeretem. Kiskorunkban volt lovunk is, és lovagoltam is akkor. Falusi gyerek voltam, volt mindenféle állatunk: nyulaink, galambjaink...

- Milyen terveid vannak?
- Szeretném befejezni a tetõteret, a katolikus kávéházat, de ez mint épület, kõ. Igazából a szellemi és lelki fontosabb. Szeretném, hogy az Egyetemi Lelkészség tényleg mûködjön és lelki gazdagodást adjon.


Csizmadia Erika
(1995. október)

 

Információk a szentségkiszolgáltatásról
 
Eseménynaptár
 
Hittanosoknak
 
Élő Víz - plébániai újság megtekinthető példányai
 
Msgr. Kondé Lajos atya, a szegedi Dóm esperes-plébánosa, pasztorális helynök, Pitvaros díszpolgára
 
Katona Pál c. esperes Plébániánk szülötte
 
Videók a Youtube -on
 
Katolikus sajtó oldalak
 
Fiataloknak
 
Fotógaléria
 
Pontos idő
 
Katolikus rádiók a világhálón
 
KÉP ARCHIVUM
 

Felhívjuk minden látogató figyelmét arra, hogy az oldalon található anyagok a pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia tulajdonát képezik, azok más médiumban (újság, napilap, havilap, internetes portál, rádió és televízió, illetve itt fel nem sorolt egyéb médiumok) való felhasználására csak a Plébánia írásbeli engedélyével van lehetőség, ellenkező esetben a hatályos Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint fogunk eljárni. 

 


Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!