200x200
Caritas Hungarica helyi csoportja
 
Rózsafüzér Társulat
 
Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége
 
Mária Légió helyi csoportja
 
PLÉBÁNIA HIVATAL
 
A pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia címere
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Pitvaros
 
Csanádalberti
 
Látogatóink
Indulás: 2009-07-08
 
Templomunk és plébániánk története idegen nyelveken
 
Gúta - az őshaza
 
Tallós
 
Negyed - Pozsonyvezekény
 
Hidaskürt - Felső- és Alsószeli
 
Képviselőtestület
 
Kitekintés
 
Zene
 
VENDÉGKÖNYV
 
Templom felújítás, bővítés és toronyépítés pro
 

Kondé Lajosról

- Elõször is szeretném, ha egy pár dolgot mesélnél magadról: a kiskorodról, családodról...

- Ketten vagyunk testvérek. Egy bátyám van. Szüleim átlag katolikus emberek. Ami a környezetemet meghatározta, hogy õk is -mint az egész falu- áttelepültek Csallóközbõl. Egy szín katolikus közösség volt. Az elsõ ténykedésük áttelepítés után, hogy egy katolikus templomot építettek, melyet õk is és késõbb mi is teljesen magunkénak éreztünk. Úgy mentünk a templomba, mint bármelyik házba. Ez nyilván meghatározta az embert. Aztán Kecskemétre kerültem egy véletlen folytán a piaristához. Érettségi után bejelentettem a szüleimnek, hogy elmegyek papnak.

- Hogyan született meg benned a hivatás?
- Nem is tudom. Ez egy lassú folyamat az emberben. Fontos szerepe volt annak, hogy mi szinte a plébánián nõttünk fel, láttuk, hogy milyen egy papnak az élete. Gimnazista koromban is sok pap ismerõsom volt. A csöndes munkák, benyomások, csöndes meghívások meghatározóak.

- Esetleg emlékszel valami iskolai csínytevésre?
- Hogyne! Nagyon élénk gyerek voltam. Egy ministráns csapatunk, bandánk volt, iskola után két pártot alakítottunk, mint a Pál utcai fiúkban. Kirándulgattunk. Késõbb a szemináriumban is jó csapatunk volt. Délutánonként teát fõztünk szamovárban, és jókat beszélgettünk.

- A katonaság meghatározó egy férfi életében. Neked milyen volt?
- Én csak anyámasszony katonája voltam. Még Kecskeméten, amikor a piaristákhoz jártam, akkor nyílt meg ott a mûvelõdési ház, ahová lehetett jelentkezni tornára. Én jelentkeztem. Ez késõbb gyógytorna néven futott, noha gyûrûtõl kezdve mindent csináltunk. A sorozás alkalmából én mondtam, hogy gyógytornára jártam, mire felmentettek egy évre. Következõ alkalommal már "A" kategóriát kaptam, mire fellebbeztem. Ismét bevittek vizsgálatra, ahol a katona orvos megkérdezte tõlem: "Kecskemétrõl jött? Hogy van a Halász tanár úr?" Majd megkérdezte azt is, hogy hová akarok továbbtanulni, mire mondtam, hogy szemináriumba. Ezután kiküldtek és közölték, hogy alkalmatlannak találtak, és föllebbezésnek helye nincs.

- Hogyan alakult további pályafutásod?
- Hát futottam. Szeminárium után Alsóvárosra kerültem, ahol hittant tanítottam, és nagyobb ministráns fiúkkal is foglalkoztam. Kirándultunk, fociztunk. Mise alatt felvettük a jó filmeket a TV-bõl és utána levetítettük. Én voltam az alsóvárosi mozi. 5 év után, amikor elkerültem 200 hittanos volt. Utána a Dómba kerültem, majd ide, a Szent Imre Kollégiumba.

-Neked mit jelent ez a kollégium?
- Nagyon sokat, mert ha nem jelentene, akkor nem csinálnám.

- Ha van szabadidõd, akkor mit szeretsz csinálni?
- Régen szerettem kirándulni, utazni, de már régen nem voltam sehol. Nem tudom, majd kitalálom a következõ riportra. Jó lenne németül is megtanulni.

- Az állatokat szereted?
- A kutyákat szeretem. Kiskorunkban volt lovunk is, és lovagoltam is akkor. Falusi gyerek voltam, volt mindenféle állatunk: nyulaink, galambjaink...

- Milyen terveid vannak?
- Szeretném befejezni a tetõteret, a katolikus kávéházat, de ez mint épület, kõ. Igazából a szellemi és lelki fontosabb. Szeretném, hogy az Egyetemi Lelkészség tényleg mûködjön és lelki gazdagodást adjon.


Csizmadia Erika
(1995. október)

 

Információk a szentségkiszolgáltatásról
 
Eseménynaptár
 
Hittanosoknak
 
Élő Víz - plébániai újság megtekinthető példányai
 
Msgr. Kondé Lajos atya, a szegedi Dóm esperes-plébánosa, pasztorális helynök, Pitvaros díszpolgára
 
Katona Pál c. esperes Plébániánk szülötte
 
Videók a Youtube -on
 
Katolikus sajtó oldalak
 
Fiataloknak
 
Fotógaléria
 
Pontos idő
 
Katolikus rádiók a világhálón
 
KÉP ARCHIVUM
 

Felhívjuk minden látogató figyelmét arra, hogy az oldalon található anyagok a pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia tulajdonát képezik, azok más médiumban (újság, napilap, havilap, internetes portál, rádió és televízió, illetve itt fel nem sorolt egyéb médiumok) való felhasználására csak a Plébánia írásbeli engedélyével van lehetőség, ellenkező esetben a hatályos Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint fogunk eljárni. 

 


LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!