200x200
Caritas Hungarica helyi csoportja
 
Rózsafüzér Társulat
 
Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közössége
 
Mária Légió helyi csoportja
 
PLÉBÁNIA HIVATAL
 
A pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia címere
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Pitvaros
 
Csanádalberti
 
Látogatóink
Indulás: 2009-07-08
 
Templomunk és plébániánk története idegen nyelveken
 
Gúta - az őshaza
 
Tallós
 
Negyed - Pozsonyvezekény
 
Hidaskürt - Felső- és Alsószeli
 
Képviselőtestület
 
Kitekintés
 
Zene
 
VENDÉGKÖNYV
 
Templom felújítás, bővítés és toronyépítés pro
 

A Historia Domus –ból

1 9 8 3

A pitvarosi r. kat. templom orgonájáról

 

1955 október második felében átjött hozzám szemközti szomszédom a r. k. egyház plébánosa Kiss Ferenc.

Mutatja az egyházi újság legújabb számát; mit szólok hozzá, itt egy orgonát hirdetnek eladásra. Az ára 15.000 Ft. Nem volna –e kedvem oda utazni és megtekinteni. Az orgonát, használt állapotában, a Nógrád megyei (Salgótarján melletti) r. k. egyházközség hirdette eladásra.

Készséggel vállalkoztam rá. Kaptam 3000 Ft-ot, azzal, hogy ha jónak látom előlegezzem le, azaz foglalót.

Az orgonát, ezért az árért jónak láttam, és így a foglalót átadtam és táviratban közöltem a pitvarosi plébános úrral a vételt.

Ez október 31.-n történt. A nógrád megyei plébános úrnak még csak az volt a kérése, hogy november 1.-n még szóljon az orgona. Az új orgonájuknak már ott voltak egyes kész darabjai. Kérésüknek eleget téve elmentem látogatóba Salgótarjánban lakó Czakó unokatestvéremékhez, majd másnap hozzáfogtam az orgona szétszerelésének.

A szétszerelt orgonarészeket először teherautóra raktuk, majd beszállítottuk a szécsényi vasútállomásra, ahol egy fél vasúti vagont foglaltam.

Az orgona pár nap múlva megérkezett Pitvarosra. A hívek nagy lelkesedéssel fogadták. A kocsi tulajdonosok versenyezve igyekeztek az orgonarészeket beszállítani és sokan segédkeztek a fel és lerakodásnál is.

Hamarosan sor került az orgona felállítására. Ez némi változtatással történt egyes szerkezeti részeknél, még pedig az orgona volt otthona és az új templom otthona eltérő mérete miatt. Hamarosan üzembe lehetett helyezni. Jó orgonistájuk volt akkoriban özv. Fráncné személyében.

Az orgona gyártási ideje nem ismert. Híres Salzburgi mester, Moser készítette. Szerintem lehet 150 éves. Az orgonának villany fújtatója is van. Zajos.

Az orgona hét sípsoros és pedálos. A változatok Principal 8’; Oktáva 4’; Superoktáva 2’; Mixtur. Ez eredetileg 3 sorral volt, de már csak két sípsorral vettük át, tehát hiányosan. Volt benne 16’ födött e helyett egy új Salicional 8’-ast tettünk. Ezen kívül va 8’ Födött; 4’ Fuvola; ezek fasíposak. Eredetileg volt 490 sípja manuálon és 26 pedűlon.

Ennyit az orgonáról.

 

A volt pitvarosi evangélikus kántor, jelenleg nyugdíjas Tótkomlósón

Vashegyi – Wlaschovszky András

Az irattári kutatások alapján kiderült, hogy az orgonát 1955.-ben vásárolta az egyházközség a Nógrád megyei, Nógrádmegyer község templomából.

 

 

Információk a szentségkiszolgáltatásról
 
Eseménynaptár
 
Hittanosoknak
 
Élő Víz - plébániai újság megtekinthető példányai
 
Msgr. Kondé Lajos atya, a szegedi Dóm esperes-plébánosa, pasztorális helynök, Pitvaros díszpolgára
 
Katona Pál c. esperes Plébániánk szülötte
 
Videók a Youtube -on
 
Katolikus sajtó oldalak
 
Fiataloknak
 
Fotógaléria
 
Pontos idő
 
Katolikus rádiók a világhálón
 
KÉP ARCHIVUM
 

Felhívjuk minden látogató figyelmét arra, hogy az oldalon található anyagok a pitvarosi Nagyboldogasszony Plébánia tulajdonát képezik, azok más médiumban (újság, napilap, havilap, internetes portál, rádió és televízió, illetve itt fel nem sorolt egyéb médiumok) való felhasználására csak a Plébánia írásbeli engedélyével van lehetőség, ellenkező esetben a hatályos Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezései szerint fogunk eljárni. 

 


LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA és segíts másoknak is az asztrológia tanaival!    *****    Társszerkesztõket keresek a dakotajohnson.tk újranyitásához.Ha érdekel és szeretnél jelentkezni kattints a részletekért!    *****    Április 22. a Föld napja! Az ünnep alkalmából cifraszûrös juhászlegény vár benneteket a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Egy jégkorong-rajongó lelkészgyakornok lány blogja - ha van kedved, nézz be, szeretettel látlak :) Gréti    *****    Minden Kedves látogatómat szeretettel várom Asztrológia oldalamon, ahol az oktatás INGYENES, az elemzés BECSÜLET-KASSZÁS    *****    Ayang Avagy milye is a világ az én szememmel    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    BOOKISLAND -> A könyvek birodalma elvezet a képzeletünk világába! <- BOOKISLAND    *****    KUTYA VS MACSKA, MELYIK AZ OKOSABB? SZAVAZZ! FÉLSZ A ROBOTOKTÓL, VAGY SEM? MONDD EL! KUTYA VS MACSKA!KUTYA VS MACSKA!!!!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Online Gyermekáruház és bababolt Több ezer termékkel olcsón, országos kiszállítással!    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Supernatural - Odaát - 13. Évad - Extrák - Infók - Érdekességek - Odaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - Odaátv    *****    Készítsük el együtt a születési horoszkópodat, látogass el az oldalamra és nézd meg a részleteket. Szeretettel várlak!!!    *****    Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!